Wie?

Deze website geeft een overzicht van de bedelzangtradities in het werkingsgebied van vier erfgoedcellen: Stuifzand, Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen en Erfgoedcel Kempens Karakter.

Stuifzand is een regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed in de warm(hartig)ste regio van ‘t land, de Kempen. Wij zijn een genereus collectief van mensen en organisaties uit Mol, Balen, Geel, Laakdal, Meerhout, Retie en Dessel dat samen cultuur- en erfgoedprojecten smeedt, ondernemende netwerken weeft en het culturele leven hier in de Kempen doet knetteren.

Erfgoed Noorderkempen is actief in Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Via expertise, een uitleendienst, educatieve projecten, vormingen, netwerkmomenten en nog veel méér, ondersteunen wij al wie erfgoed in de Noorderkempen bezit, beheert, bestudeert, restaureert,… Wij hebben momenteel 3 actieve deelwerkingen: cultureel erfgoed, onroerend erfgoed en de intergemeentelijke archiefdienst.

Erfgoedcel Kempens Karakter draagt mee zorg voor het erfgoed van de gemeentes Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Kempens Karakter brengt het cultureel erfgoed van dit gebied in kaart en coördineert lokale projecten rond immaterieel en cultureel erfgoed. Binnen Kempens Karakter ontfermt IOED Land van Nete en Aa zich over het onroerend erfgoed. De projectvereniging werkt nauw samen met IOED Berg en Nete voor de gemeenten Berlaar, Heist-op-den-Berg en Nijlen.

Onder het label Erfgoed Voorkempen én in de schoot van Regionaal Landschap De Voorkempen, zetten 14 gemeenten zich in voor een integrale erfgoedzorg over de gemeentegrenzen heen. Het gaat om Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. Iedereen die actief bezig is met erfgoed: het gebruikt, het bewaart, het beschermt, het beschrijft, er in woont of werkt vindt in ons een partner.

Tips suggesties of vragen?

Heb jij nog informatie over bedelzangtradities in de Kempen? Ontbreekt er iets of kan jij aanvullen? Neem dan snel CONTACT met ons op.

Contactgegevens

Stuifzand
014 56 66 88
info@stuifzand.be

Erfgoed Noorderkempen
014 44 33 62
cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be

Erfgoedcel Kempens Karakter
014 21 97 00
info@kempenskarakter.be

Erfgoed Voorkempen
03 312 98 76
erfgoed@rldv.be