Driekoningen

Koninkjes die jaarlijks op 6 januari voor de deur staan, wie kent ze niet? Met een kartonnen draaister, enkele oude tafellakens en een papieren kroon trotseren ze het gure winterweer om een snoepbuit bij elkaar te zingen.

Driekoningen vieren is eeuwenoud. Net zoals vele tradities is Driekoningen ontstaan binnen een religieuze context. Het gebruik haalt zijn inspiratie uit het gekende Bijbelse verhaal. Hierin brengen enkele koningen een bezoek aan het pasgeboren kindje Jezus. Melchior, Balthasar en Casper, dit zijn de namen die wij vandaag geven aan de drie wijzen.

Doorheen de eeuwen is het Driekoningen geëvolueerd naar een zangtocht van huis tot huis. In ruil voor wat brood of kleingeld werd er gezongen. Waar vroeger volwassenen op pad gingen zien we nu vooral kinderen in het straatbeeld verschijnen.

Zotten

“Zotten” is een verzamelnaam voor een reeks van zeer uiteenlopende tradities die door tieners of volwassenen in stand worden gehouden. Deze verkleden zich en trekken rond bij vrienden en/of familie om samen te drinken. Dit gebeuren vindt plaats op verschillende tijdstippen van het jaar, oudjaar, meestal op 31 december (oudjaar) of 6 januari (Driekoningen).

Het actief zingen is bijna overal weggevallen…

Wil je graag meer te weten komen over het Driekoningen zingen? Klik dan hier →

6 januari

Dessel

Zing jij mee?

Driekoningen, Driekoningen,
geef mij ‘ne nieuwen hoed;
M’nen ouwen is verslete,
ons moeder mag ‘t nie weten.
Onze vaoder heget gèld
op de rooster geteld.

Download het partituur van dit nummer