Bedelzangtradities!?

Bedelzangtraditie is een algemene benaming voor een reeks van uiteenlopende gebruiken. De bekendste bedelzangtradities zijn Nieuwjaarke Zoete zingen en Driekoningen. Bij veel van deze tradities staat het zingen in ruil voor een centje of iets zoets centraal. De bedelzangtradities kennen daarnaast nog verschillende andere gebruiken en rituelen zoals jezelf verkleden, je gelaat verbergen achter een mombakkes, lantaarns knutselen, lekkers bakken, …
Onderling zijn de bedelzangtradities dan ook heel verschillend. Ze variëren van datum, hebben andere liedjes, kennen andere verkleedmanieren, … Maar wat al deze tradities met elkaar verbindt, is feest. Ze roepen plezier en jolijt op. Bedelzang brengt mensen samen.

Immaterieel erfgoed

Bedelzangtradities zijn een mooi voorbeeld van immaterieel erfgoed. Dit type erfgoed slaat op gewoonten en gebruiken die mensen zo waardevol vinden dat ze die graag willen doorgeven aan de volgende generaties. Immaterieel erfgoed is het ‘ontastbare’ erfgoed. Je kunt het niet aanraken want het leeft in de hoofden, handen en in de harten van mensen.
Immaterieel erfgoed is heel divers. Het gaat zowel over stoeten, processies, podiumkunsten, muziek performances, dialecten maar ook ambachten en kennis van de natuur. Overal vind je immaterieel erfgoed en mensen die ermee begaan zijn en dit erfgoed doen leven.

Ontdek meer over immaterieel erfgoed in Vlaanderen op www.immaterieelerfgoed.be

Ontdek bedelzangtradities

Nieuwjaarke Zoete – 31 december

Goriën – 12 maart

Kaarsje in de lantaarn – september-oktober 

Sint Katharina – 25 november

Driekoningen – 6 januari

Begijntjes laat besluit – eind augustus

Halloween – 31 oktober

Uitgedoofde traditites

Vastenavond – februari-maart

Krik Krak – eind september

Sint Maarten – 11 november