Sinte-Katriena

Op 25 november is het feest in Arendonk. Traditioneel trekken dan de kinderen de straat op voor het ‘Sinte-Katrienazingen’. Voorzien van een zelfgemaakte lampion gaan ze van deur tot deur om een liedje te zingen, in ruil voor snoepgoed.

Dit doen ze zo snel mogelijk, soms zijn ze zelfs al klaar vooraleer de deur wordt geopend. Er mag immers enkel gezongen worden tussen 18 en 20 uur ’s avonds! Het is dan ook een ware sport om binnen deze beperkte tijd zoveel mogelijk snoep te verzamelen. Zo zingen de jongens vaak een korte versie van het lied, waarbij ze een strofe weglaten. Halfweg vorige eeuw lanceerden de kloosterzusters een alternatieve, veel vromere versie van het lied. Ondertussen is deze versie alweer in de vergetelheid geraakt en wordt alleen nog het originele lied gezongen.

Het Sinte-Katrienazingen is uniek en wordt enkel in Arendonk gevierd. De traditie is wellicht ontstaan in de 19de eeuw, toen Arendonk nog een echt kousenweversdorp was. De heilige Catharina van Alexandrië, waarnaar Sinte-Katriena verwijst, is de patrones van onder meer spinners en wevers.

Sinds enkele jaren ondersteunt het gemeentebestuur het Sinte-Katrienazingen. Omdat veel kinderen naar het marktplein afzakken, wilde het gemeentebestuur de lokale buurten weer aantrekkelijk maken. Zo kunnen erkende buurtverenigingen gratis ingrediënten bekomen om verse wafels te bakken en warme chocomelk te maken, om uit te delen.

Wil je graag meer te weten komen over deze traditie zingen? Klik dan hier →

25 november

Zing jij mee?

Sinte Katriena, fille fillemina,
een kjeske voor ne cent,
En al wie daar niet over kan,
over een kjeske, over een kjèèèske
over een kjeske voor ne cent.
Laat ons, laat ons,
ne goeien avond onder ons.

Link mij eerst, en voeg een class=”rood-d” toe