Sint Maarten

11 november is niet enkel wapenstilstand. Het is ook de feestdag van de heilige Sint-Martinus van Tours. Sinte-Mette is een populaire figuur in vele Vlaamse dorpen en steden. Op sommige plaatsen is hij net als Sinterklaas een geschenkheiligen. In de streken rond Aalst en Ieper deelt hij op zijn feestdag pakjes uit. In Mechelen trekken de kinderen dan weer verkleed als bisschop van deur tot deur. Dit gebruik kun je ook terugvinden in Retie. Sinte-Mette is de patroonheilige van deze gemeente. Overdag gaan daar groepjes zingend rond:
 

Vandaag is’t Sinte Metten en morgen is’t de kruk
We komen uit goede herten en help ons uit den druk.
Boeren, we zullen van hier niet gaan of we hebben wat opgedaan
Één turfke of wat hout, Sinte Metten is zeverkoud
Ik weet nog wel een goede vrouw die nog wel wat geven zou
Lang zal ze leven, honderd jaar en ene dag
Zolang dat ze brokske in de pap mag…
Geeft wa, houd wa,
Tot de neste jaren
We hemme gezongen en niks gehad
Geeft ons een stuk van het verkens gat
Is het verken nog nie dood
Slaag het op zijne achterste poot
Is het lieke nog nie uit
Geeft een stuk van de verkenssnuit
Uit, uit uit


’s Avonds verzamelt iedereen rond het Sint Maartensvuur. De verschillende buurtcomités zijn al weken bezig met het sprokkelen van hout. Wanneer iedereen gezellig rond het vuur staat brengt ook Sinte-Mette een bezoekje. Hij deelt dan typische Sint-Maartenbroodjes uit aan de jongsten. Sinte-Mette van Retie gaat anders gekleed dan zijn tegenhangers uit de rest van Vlaanderen. In plaats van een typische bisschopfiguur of Romeinse soldaat ziet de Retiese Sint-Maarten er uit als een 17de eeuwse page.

Retie is de enige gemeente in de k.ERF regio waar de kinderen zingend rondgaan. In Dessel en enkele gehuchten van Mol kan je nog wel Sint-Maartensvuren terugvinden. Wil je graag meer weten over de Sint-Maartentradities? Klik dan hier.

Sinte-Mette deelt krentebroodjes uit aan de kinderen (foto: Gert Daemen)
de kinderen van de Boekweitbaan gaan zingen met de tractor (foto: Niels Schalley)
Sinte Mette zingen 2015
Sinte Mette zingen 2015
Sinte Mette zingen 2015
De Sinte Mettes van Retie
Sinte Mette zingen 2015
Sinte Mette zingen 2015
Wanneer
kan er gezongen worden?
Agenda
Waar?
Welke gemeenten doen mee?
Meer info
Meezingen
Vandaag is’t Sinte Metten en morgen is’t de kruk We komen uit goede herten en help ons uit den druk. Boeren, we zullen van hier niet gaan of we hebben wat opgedaan Één turfke of wat hout, Sinte Metten is zeverkoud Ik weet nog wel een goede vrouw die nog wel wat geven zou Lang zal ze leven, honderd jaar en ene dag Zolang dat ze brokske in de pap mag… Geeft wa, houd wa, Tot de neste jaren We hemme gezongen en niks gehad Geeft ons een stuk van het verkens gat Is het verken nog nie dood Slaag het op zijne achterste poot Is het lieke nog nie uit Geeft een stuk van de verkenssnuit Uit, uit uit
Voeg jouw ideeën toe!

Ingezonden zangtochten

Chiro Hulsen
Marc Leysen
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc